Wat is taalwetenschap?

In vogelvlucht: de opleiding Taalwetenschap in Nijmegen houdt zich bezig met taal in de breedste zin van het woord. Je krijgt antwoorden op de vraag hoe kinderen taal leren en waarom bijna iedereen een accent heeft als hij niet in zijn moedertaal spreekt, maar ook hoe je computers met taal om kunt laten gaan of hoe een spraakherkenner werkt. Je leert er waarom Japans eigenlijk best wat weg heeft van Latijn en wat het woord “sommige” nou eigenlijk precies betekent, maar ook hoe taal in je hersenen werkt en hoe je mensen met taalstoornissen het best kunt helpen. En waarom zeggen mensen nou eigenlijk voortdurend hun in plaats van zij, en als mij in plaats van dan ik? Taalwetenschappers weten het:

Voor meer informatie over al die verschillende takken van de taalwetenschap kun je bijvoorbeeld dit overzicht op de website van Taalwetenschap eens bekijken. Hier is ook het promotiefilmpje van Taalwetenschap te zien:

Als je wilt weten wat je nu eigenlijk als taalwetenschapper kunt worden (al was het maar zodat je het tegen andere mensen kunt vertellen, want dat gaat IEDEREEN vragen), kun je eens op deze pagina over de toekomst van taalwetenschappers en op deze pagina over beroepsperspectieven kijken. Als je wat meer inhoudelijke informatie wilt over wat Taalwetenschap nou eigenlijk inhoudt, houd dan eens een tijdje de nieuwsberichten van de website van Onze Taal bij of kijk op Kennislink. Voor die laatste geldt dat je je vooral niet door één artikel moet laten afschrikken: Taalwetenschap heeft voor ieder wat wils! Als je wilt weten hoe het eerste jaar eruit ziet is dit interview met een eerstejaars misschien een goed idee. Het gaat ook over de vraag of taalwetenschap nu een alfa- of bètastudie is (en het antwoord is allebei).

Als je nog met wat algemene vragen zit, mag je ons altijd mailen, of misschien staan ze wel tussen de veelgestelde vragen!

Geef een reactie