Op de kosten letten als je studeert

Je herkent het wel… Je bent net begonnen aan een nieuwe studie, een heel nieuw leven en je hebt geen ouders meer die altijd de boodschappen in huis doen. Je staat er ineens zelf voor en je weet nu eigenlijk al niet meer hoe je het financieel rond moet krijgen elke maand. Hoge kosten en lage inkomsten, dat is geen goede combinatie. En je wilt ook niet alsmaar geld blijven lenen bij je ouders, want uiteindelijk moet je dat natuurlijk ook weer terugbetalen… Daarom is het belangrijk om de vaste kosten zo laag mogelijk te houden. Maar hoe doe je dat?

Een nieuw leven als student

Als student heb je ineens best veel kosten waar je rekening mee moet houden. De huur van je kamer, de boodschappen die je iedere week doet, een avond op stap met nieuwe vrienden en bovenal wil je af en toe ook eens wat leuks doen naast het studeren. Je hebt weinig te besteden, dus dat is lastig in te passen. En veel tijd om te werken heb je waarschijnlijk ook niet, want de studie slokt al je vrije tijd op.

Kosten bepalen

Hoe kun je er als student voor zorgen dat je zo min mogelijk uitgeeft, maar wel zo veel mogelijk geniet van je studententijd? En dan natuurlijk ook zonder al te veel in te leveren op alle luxe en het plezier die bij het studentenleven horen? Allereerst is het belangrijk om op een rijtje te hebben welke kosten je daadwerkelijk maandelijks hebt als vaste lasten. Maak hier een duidelijk overzicht van. Ga daarna kijken welke kosten je kunt besparen. Kosten voor gas/water/licht kunnen behoorlijk hoog oplopen. Kies daarom de goedkoopste energieleverancier. Niet alleen de goedkoopste energieleverancier is belangrijk, maar kijk bijvoorbeeld ook eens naar je zorgverzekering. Vraag eens aan je medestudenten hoe zij het doen met hun geld. Iedereen moet immers huur en energiekosten betalen, dus wie weet hebben zij nog tips om te besparen op de vaste lasten.

Maar bovenal: geniet van je studententijd!

Het allerbelangrijkste is dat je blijft genieten van je studententijd, ondanks de financiële beperkingen die studeren met zich meebrengt. Je kunt genoeg geld verdienen en sparen als je eenmaal afgestudeerd bent, dus laat je vooral niet teveel beperken doordat je het even niet zo breed hebt. Je kunt je studententijd ook iets minder luxe heel gezellig doorkomen,. Ga bijvoorbeeld bij een ander studentenhuis een biertje drinken in de avond, in plaats van in de kroeg. Stuk goedkoper! En heb je geen geld voor nieuwe kleding? Organiseer dan een kledingruil, waarbij iedereen de kleding kan neerleggen die hij of zij niet meer leuk vindt. Wedden dat je met een hele leuke, nieuwe garderobe thuiskomt? Voor je het weet is je studententijd voorbij en heb je spijt van alles wat je hebt gelaten, dus geniet vooral nu je nog studeert en kijk niet te veel naar de cijfertjes. Natuurlijk moet je je financiën goed in de gaten houden, maar met een beetje puzzelen is er heel veel mogelijk!

Geef een reactie